"Tamoksifen rahim kanseri riskini artırıyor"

- Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Ankara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Üstün: - "Tamoksifen kullanan meme kanseri hastalarında rahim kanseri riski artmaktadır"

08 Mayıs 2018 Salı 10:13

ANKARA (AA) - Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Ankara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Yaprak Üstün, tamoksifen kullanan meme kanseri hastalarında rahim kanseri riskinin arttığını söyledi.

Prof. Dr. Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır erken ve ileri evre meme kanseri olgularında yaygın olarak kullanılan tamoksifenin meme üzerinde olumlu etki yaparken rahim içi duvarını ise kalınlaştırdığını ve polip, kötü huylu gelişmeleri artırdığını kaydetti.

"Tamoksifen kullanan meme kanseri hastalarında rahim kanseri riski artmaktadır." ifadesini kullanan Üstün, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla tamoksifen kullanan her kadın anormal kanaması lekelenme, kanlı akıntı olduğunda hekime başvurmalıdır. Tamoksifen kullanan kadınlar menopoz öncesi dönemde rutin yıllık jinekolojik muayene yaptırmalı, menopozdan sonraki dönemde özellikle rahim iç duvarı problemleri açısından takip edilmeli ve rahim iç duvar kalınlığı belli bir kalınlığın üstünde olanlar için ileri araştırmalar yapılmalıdır. Rahim iç duvar problemlerini taramada ultrason yalancı pozitifliklere neden olduğu için histeroskopi daha doğru sonuç veren bir yöntem olarak kabul edilir. Rahim iç duvarının direkt görülmesine olanak sağlayan histeroskopi rahim iç duvarı kalınlaşması, polip ve kanseröz değişimleri tanımada ve birbirinden ayırmada daha değerlidir. Histeroskopi poliklinik şartlarında yapılabilen, dikiş ve kesi yerinin olmadığı bir tekniktir. İşleme bağlı kanama olabilir, doğaldır."

Üstün, devlet hastanelerinde bu tür işlemlerin ücretsiz yapıldığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.