Tarihi Zirve Sona Erdi

Antalya'da Türkiye Dışişler Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu moderatörlüğünde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile zirve gerçekleşti. Çavuşoğlu, zirve sonrası açıklamalarda bulundu.

10 Mart 2022 Perşembe 15:59
Tarihi Zirve Sona Erdi

Antaya'da Türkiye moderatörlüğünde gerçekleşen diplomasi görüşmeleri sona erdi. Zirvede konuşulanlar hakkında açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her iki tarafla da yoğun görüşmeler yaşandığını ve öncelik verilen konunun insani yönler olduğunu söylerken İnsani koridorların engellenmeden devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Yıkımın bir an önce durdurulması için çaba gösterdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu savaşın devam etmesi halinde kaybedenin ilk masum siviller olacağını vurguluyoruz." dedi. Şu an şartları kötü olan Mariupol için ateşkes talep edildiğini ve yapılan bu görüşmenin başlangıç olduğunu belirtti ve "Mucize beklenmemeli, Biz bugün bu görüşmede Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla beraber kolaylaştırıcı bir tol oynadık." dedi.  Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmelerde Zelennski'nin böyle bir görüşmeye hazır olduğu, Putin'in ise prensip olarak böyle bir görüşmeye karşı olmadığı belirtildi. Ukrayna tarafının görüşmelerin Türkiye'de Rusya'nın ise Belarusta olmasını talep ettiği açıklandı.Bu talep ile ilgili Mevlüt Çavuşoğlu,"Biz severek ev sahipliği yaparız ancak önemli olan yer değil görüşmelerin bir an önce başlaması. Biz bu süreci desteklemeye devam edeceğiz." dedi. Türkiye'nin diplomasi öncelikli çabalarının devam edeceğini söyleyen Bakan açıklamasının sonunda, Tarafların daveti kabul etmesinden dolayı ve Türkiye'ye duydukları güven için teşekkürlerini sundu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.