Taş Tepeler'deki arkeolojik bulgular uluslararası sempozyumda ele alınacak

- 400'ü aşkın bilim insanının katılacağı Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda, Karahantepe ve Göbeklitepe için özel oturum yapılacak - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz: - "Bugün itibarıyla ülkemiz genelinde 494 kazı, 156 araştırma toplam 650 kazımız devam ediyor. Biz yıl sonuna kadar bunun 720'yi aşacağını öngörüyoruz"

14 Ekim 2023 Cumartesi 10:16
Taş Tepeler'deki arkeolojik bulgular uluslararası sempozyumda ele alınacak

ANKARA (AA) - 43. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nda, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe ile çevresindeki arkeolojik alanları kapsayan Taş Tepeler için özel oturum yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde, 43. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, 16-20 Ekim tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek.

Sempozyum, 5 gün boyunca, 5 ayrı salonda ve 450'yi aşkın bildiriyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Sempozyuma ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, sempozyumun alanında uluslararası ölçekte gerçekleştirilen nadir sempozyumlardan biri olduğunu söyledi.

Sempozyumda, alanında uzman 405 bilim insanının 458 bildiri yayınlayacağını bildiren İnceciköz, yayınlarda arkeoloji bilimine, Türkiye'deki arkeolojik varlıkların mahiyetlerine ve yapılan kazılarla ilgili gelinen süreçlere değinileceğini anlattı.

Amerika, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Avustralya, Japonya, İsviçre'den de hocaların sempozyuma katılacağını aktaran İnceciköz, "Arkeoloji bilimi için, ülkemizdeki arkeolojik potansiyelin dünyadaki bilinirliğinin arttırılması için oldukça önemli bir faaliyet." dedi.

- Taş Tepeler'deki bulgular sempozyumda değerlendirilecek

Taş Tepeler'deki bulguların da sempozyumda değerlendirileceğini kaydeden Birol İnceciköz, sadece Karahantepe ve Göbeklitepe için özel oturum yapılacağını belirtti.

Sempozyum sonunda yayınlanacak bildirilerin kitaplaştırılacağını ve Kültür ve Turizm Bakanlığının sitesinde yayınlanacağını dile getiren İnceciköz, bildirilerin araştırmacıların ve akademi alanında çalışanların istifadesine sunulacağını kaydetti.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, "Bugün itibarıyla ülkemiz genelinde 494 kazı, 156 araştırma toplam 650 kazımız devam ediyor. Biz yıl sonuna kadar bunun 720'yi aşacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

12 ay kazı politikasının mevcut kazıları ivmelendirdiğini, bu kazılarda çok sayıda arkeologla sanat tarihçisinin istihdam edildiğini kaydeden İnceciköz, ülke genelinde kazı çalışmalarının aralıksız sürdüğünü sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.