Ulaş'ta yem bitkisi tritikale tohumunun dağıtımına başlandı

SİVAS (AA) - Sivas'ın Ulaş ilçesinde tritikale tohumunun dağıtımına başlandı.Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğünde hasat sonrası ekime hazır hale getirilen tohumlar birçok ilden talep...

20 Eylül 2021 Pazartesi 15:20
Ulaş'ta yem bitkisi tritikale tohumunun dağıtımına başlandı

SİVAS (AA) - Sivas'ın Ulaş ilçesinde tritikale tohumunun dağıtımına başlandı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğünde hasat sonrası ekime hazır hale getirilen tohumlar birçok ilden talep görüyor.

Türkiye'deki tritikale tohum ihtiyacının yarısının karşılandığı Ulaş'ta, 12 bin 340 dekar alanda hububat hasadının yapılmasının ardından tohumlar ekime hazır hale getiriliyor.

Ulaş Tarım İşletmesi Müdürü Hasan Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurak geçen bir sezona rağmen 12 bin 340 dekar alanda 2 bin 600 ton mahsul elde edildiğini söyledi.

Türkiye'de tritikale tohum ihtiyacının yarısını karşıladıklarını aktaran Keskin, 2 bin 206 ton tohumu ülkenin farklı illerine göndermeye başladıklarını ifade etti.

Tritikalenin buğday ve çavdarın melezinden elde edilen bir yem bitkisi olduğunu aktaran Keskin, "Türkiye'nin her bölgesinden talip var, çünkü hayvancılık yapan her bölgenin tritikale tohumuna ihtiyacı var. Arpa ve buğdaya göre daha verimli, kuraklığa çok dayanıklı bir bitki. Protein oranı olarak da çok yüksek, enerjisi çok iyi olan bir ürün." dedi.

Sivas'ta üretilen tohumluk tritikalenin kalitesi ve veriminin yüksek olduğunu belirten Keskin, şunları kaydetti:

"Hayvancılık yapanların mutlaka bunu ekmesi gerekiyor. Protein oranı yüzde 14-16 arasında değişiyor, aynı zamanda kuraklığa çok dayanıklı bir bitki. Sapı yüksek olduğu için hayvancılık yapanlar bunu saman olarak da değerlendirmektedir. Saman ihtiyacı çok olduğu için tritikale ekim alanı daha da gelişiyor. Tritikale, buğday ve arpadan daha verimli. Dekardan 250 kilogram buğday yerine 300-350 kilogram tritikale alanlar var."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.