Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ekibi Zaporijya Nükleer Santrali'ni ziyaret edecek

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından (UAEA) bir ekibin, inceleme için Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne gönderileceği bildirildi.

24 Ağustos 2022 Çarşamba 11:32
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ekibi Zaporijya Nükleer Santrali'ni ziyaret edecek

BIRLEŞMIŞ MILLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Rusya'nın talebiyle yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle birkaç kez bombalanması üzerine nükleer felaket endişelerinin artmasına neden olan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Nükleer santralin içindeki ve çevresindeki tehlikeli gelişmelerle ilgili endişelerini dile getiren DiCarlo, UAEA'dan bir ekibin inceleme için Zaporijya'ya gönderilmek üzere hazırlandığını kaydetti.

DiCarlo, sayısız çağrılara rağmen tesiste endişe verici olayların devam ettiğini söyleyerek "Bu tür olaylar devam ederse veya artarsa ​​bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz." dedi.

Birliklerin derhal geri çekilmesi ve bölgenin silahsızlandırılması çağrısında bulunan DiCarlo, Rusya ve Ukrayna'ya, BM nükleer gözlemcilerinin tesise acil, güvenli ve sınırsız erişebilmesini sağlamaları çağrısı yaptı.

DiCarlo, Zaporijya veya Ukrayna'daki diğer nükleer tesislerde ortaya çıkabilecek olası bir hasarın bütün bölge açısından "feci sonuçları" olacağını söyledi.

Rusya, 4 Mart'ta nükleer tesisin kontrolünü ele geçirmişti. Moskova ile Kiev tesise yapılan saldırılara ilişkin birbirini suçluyor.


Muhabir: Mehmet Alaca

Anahtar Kelimeler:
Dünya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.