Yangınlara karşı bu yıl çok daha güçlü ve hazırlıklıyız

Orman Yangını Hazırlıkları Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede teknoloji yoğunluklu strateji izleneceğini söyledi. Kirişçi “Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü bu yıl daha da güçlendirdik. 39 olan helikopter sayımızı 55’e, uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik. Aramıza 7 bine yakın yeni işçi, memur ve mühendis kattık. Kara gücümüzü bin 350 arazöz, 692 iş makinesi ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla güçlendirdik” dedi.

17 Mayıs 2022 Salı 10:23
Yangınlara karşı bu yıl çok daha güçlü ve hazırlıklıyız

Toplantıda konuşan Bakan Kirişci, “Ormanlarımızı, bu işe gönül vermiş yaklaşık 40 bin çalışma arkadaşımızla koruyor, geliştiriyor ve yeşil vatanımızı gelecek nesillere aktarmak için mücadelemize devam ediyoruz. Bir yandan orman yangınlarını önleyici sistemleri hayata geçirirken diğer yandan her yıl 600 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturuyoruz. 2023 yılı hedefimiz; 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak ve böylelikle 2002’de 20,8 milyon hektar olan orman alanımızı 23,4 milyon hektara çıkaracağız” dedi.

Ağaçlandırmada Avrupa’da 1‘İnci, Dünyada 4’üncüyüz

Uluslararası Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 2020 raporundaki bir bilgiyi de paylaşan Kirişçi “Rapora göre Türkiye, ağaçlandırmada Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 4’üncü sırada yer alıyor. Gurur duyduğumuz bir diğer başarımız ise ‘Geleceğe Nefes’ projesi. “Daha yeşil bir Türkiye ve daha yaşanabilir bir dünya” hedefiyle 11 Kasım 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle başlatılan bu proje, vatandaşlarımız tarafından büyük bir ilgi gördü. Orman teşkilatımızın destekleriyle düzenlenen ağaç dikme kampanyalarına vatandaşlarımız geniş katılım gösterdi. Takdir edersiniz ki; işimiz sadece ormanları korumak, ağaç dikmek, yangın söndürmek değil, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sunmak, orman köylüsünü kalkındırmak ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza ek gelir kaynakları sunmaktır. Bu çerçevede orman köylümüze önemli bir katma değer sunan ve 2002’de 31 bin ton olan odun dışı orman ürünleri üretimini, 2021 yılında 928 tona çıkardık. 2023 yılı hedefimiz ise bu üretimi 1 milyon 200 bin tona çıkarmak. Artan üretime paralel olarak ihracatta da büyük bir ivme yakaladık. 2002’de 39 milyon dolar olan odun dışı orman ürünleri ihracatını 2021’de 1 milyar 600 milyon dolara yükselttik” diye konuştu.

Bu yıl çok daha güçlüyüz

Bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede özellikle teknoloji yoğunluklu bir strateji izleneceğinin altını çizen kirişçi “Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55’e, Uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 İHA hazırda beklemektedir. Yani hava gücü olarak hazırlıklarımız tamdır. Yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini de önemli ölçüde artırdık. Orman teşkilatı başta olmak üzere, jandarma, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlarımıza yangınlara karşı eğitim verdik. Bu eğitimlere 21 bin teşkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 bin gönüllü vatandaşımız katıldı. Yeni katılacak 5 bin işçi, 283 mühendis ve bin 500 orman muhafaza memuru ile ekiplerimizi daha da güçlendiriyoruz.Bu konuda attığımız bir diğer önemli adım da yangınlara karşı profesyonel mücadele edecek ORKUT ekiplerinin kurulmasıdır.

 Özel eğitimlerden geçen 462 kişilik bu ekip, yangında ulaşılması zor bölgelere ilk müdahalede aktif rol oynayacaktır. Ayrıca 150 kişilik yangın uzmanı da operasyonu sahada anlık veriler ışığında yönetecektir. Kara gücümüzü toplamda bin 350 arazöz, 692 iş makinesi ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla güçlendirdik.

Son Güncelleme: 17.05.2022 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.