Yozgat'ta atalık buğday çeşitlerinin ekimi yaygınlaştırılıyor

YOZGAT (AA) - Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce atalık yerel buğdaylardan "sarıbursa", "sarıbuğday", "akbuğday", "siyez" ve "karakılçık" çeşitlerinin korunması ve yaygınlaştırılması...

13 Aralık 2021 Pazartesi 12:24
Yozgat'ta atalık buğday çeşitlerinin ekimi yaygınlaştırılıyor

YOZGAT (AA) - Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce atalık yerel buğdaylardan "sarıbursa", "sarıbuğday", "akbuğday", "siyez" ve "karakılçık" çeşitlerinin korunması ve yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, önceki yıllarda Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile uygulanan "Yerel Buğday Projesi" kapsamında küçük alanlarda ekilerek çoğaltılan tohumlarla müdürlük personeli nezaretinde Yozgat'ta 6 köyde 7 çiftçi ile ekimlerin yapıldığını belirtti.

Özkaya, ekimleri yapılan çeşitlerin, yüzyıllardır kentte yetiştirilen buğday olduğunu ancak 1970'li yıllardan sonra çiftçinin daha fazla verim veren modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanmasıyla üretimin düştüğünü anlatarak, "Amacımız bu atalık buğday çeşitlerimizin gen kaynaklarının çiftçimiz eliyle korunması, üretimini ve tüketiminin devamının sağlanmasıdır. Çiftçilerimizin yeni tohumların yanında bu tohumlukları da ekmelerini ve ata mirasımız tohumlukları halk elinde muhafaza etmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.