Bakan Çavuşoğlu: Küresel Diplomasinin En Güvenilir Aktörü Türkiye!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde düzenlenen "Türkiye'nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası" başlıklı konferansta konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin “küresel diplomaside en güvenilir aktörlerden biri” olduğunu ifade etti.

05 Aralık 2022 Pazartesi 16:23
Bakan Çavuşoğlu: Küresel Diplomasinin En Güvenilir Aktörü Türkiye!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde düzenlenen "Türkiye'nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası" başlıklı konferansta konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin “küresel diplomaside en güvenilir aktörlerden biri” olduğunu ifade etti. 

Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle; 

“DIŞ POLİTİKADA BAŞARININ YOLU YENİLENMEKTEN GEÇER”

“Dış politikada başarının yolu yenilenmekten geçer. Yenilenmeye kendinizi kapatırsanız ufkunuzu daraltırsınız. Bu nedenle, geleceğimiz olan siz gençlerle her fırsatta bir araya gelmeyi önemsiyoruz. Bunlar, bizim için bir yenilenme, tazelenme vesilesi. Bu yıl, Muğla’dan, Denizli’ye, Mersin’den Van’a, birçok şehrimizde üniversitelerimizdeki gençlerimizle buluştuk. Bu buluşmalar bizi motive ediyor, gücümüze güç katıyor. ‘Gençler ne düşünüyor?’, ‘Dış politikamızı nasıl değerlendiriyor?’ gibi soruların cevaplarını buluyoruz. Bu buluşmalarda farklı, yenilikçi fikirler de ortaya çıkıyor. Hepsi çalışmalarımıza değer katıyor” 

“TÜRKİYE KÜRESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜN BİR PARÇASI”

“Bugünün dünyasında, sadece fikirler, ekonomik faaliyetler değil, tehditler de küresel hale geldi. Çatışmalar, enerji ve gıda krizi, terörizm, iklim değişikliği, yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığı, düzensiz göç, tüm insanlığı tehdit eden sorunlar. ‘İnsan insanın kurdudur’ (Hobbes) mottosu uluslararası ilişkilerin gerçekliği halini aldı. Artan uluslararası rekabet, bütün insanlığı tehdit eden sorunlarda dahi ortak çözümler bulmayı zorlaştırıyor. Birleşmiş Milletler’in merkezinde olduğu sistem, 1945 yılında donup kalmış. Küresel sorunların çözümünde yetersiz kalıyor. Bu tür zor dönemlerde, inisiyatif alacak, yol gösterecek, liderlik edecek, girişimci güçlere ihtiyaç var. Ama bu güçlerin, aynı zamanda vicdani olması, değerler politikası izlemesi gerekiyor. İşte bu nedenle, bugün dünyanın ihtiyaç duyduğu güçlerden biri Türkiye’dir. Çünkü medeniyetimizde, insan insanın kurdu değil, umududur. Türkiye, Afrika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada umut bağlanan ülkelerden birisi. Küresel sorunların hangisine baksanız; hepsinde Türkiye çözümün bir parçasıdır: Uyuşmazlık çözümü ve arabuluculukta bir markayız. Üç büyük uluslararası teşkilat olan BM’de, İİT’de, AGİT’te Arabuluculuk Dostlar Grubu eşbaşkanı olan tek ülkeyiz” 

“TÜRKİYE BUGÜN KÜRESEL DİPLOMASİDE EN GÜVENİLİR AKTÖRLERDEN BİRİ”

“Filipinler’den Somali’ye, Balkanlar’dan Venezuela’ya kadar arabuluculuk alanında birikimimiz var. Yanı başımızda Rusya-Ukrayna Savaşı’nı görüyorsunuz. Dünyadaki kutuplaşma ve cepheleşmeyi derinleştiren bu savaşta, diplomasiyle sonuç alabilen ülke Türkiye oldu. Ukrayna ile Rusya arasında; Esir değişimi, İstanbul Tahıl Anlaşması, ABD ve Rusya’nın İstihbarat Başkanlarının ev sahipliğimizdeki görüşmeleri, Uluslararası Atom Enerji Ajansı ile Rus şirketi ROSATOM’un İstanbul’daki temasları bunun örnekleri. Geçen hafta katıldığımız NATO ve AGİT toplantılarında, Ukrayna Dışişleri Bakanı dahil bütün muhataplarım diplomatik çabalarımız için bize teşekkür etti. Dış politika bir güven meselesidir. Türkiye bugün küresel diplomaside en güvenilir aktörlerden biri. Çünkü biz ne söylüyorsak onu yapıyor, ne yapıyorsak onu söylüyoruz. Mesela, gıda ve enerji krizinden bahsettik. Türkiye’nin attığı iki önemli adım, bu iki soruna çare oldu. Birincisi, BM’yle birlikte arabuluculuk ve ev sahipliği yaptığımız İstanbul Tahıl Anlaşması. -Bu anlaşma sayesinde küresel gıda krizi önlendi.

-Enerji krizine karşı ise, son dönemde attığımız adımlarla hem ülkemizde hem çevremizde enerji güvenliğini artırıyoruz. Türkiye, kuzey-güney ekseninde küresel gıda güvenliğine, doğu-batı ekseninde küresel enerji güvenliğine katkıda bulunan bir güç. Bir diğer küresel sorun terörizm. Terörizm belasıyla yıllardır mücadele ediyoruz. Son dönemde, terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Dualarımız Kahraman Mehmetçik ve Kahraman Emniyet Güçlerimizle”

“GÜVENLİK GÜÇLERİMİZİN SAHADA VERDİĞİ MÜCADELEYİ BİZ DE DİPLOMASİ MASASINDA DESTEKLİYORUZ” 

“Sahada güvenlik güçlerimizin verdiği mücadeleyi biz de diplomasi masasında destekliyoruz. NATO’nun önümüzdeki 10 yılını belirleyen Stratejik Konsept’te terörizmin tehdit olarak yer almasını sağladık. İsveç ve Finlandiya’yla imzaladığımız 3’lü Muhtıra’yla, PKK/PYD ve FETÖ terörizmini kayda geçirdik. Romanya’da İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarıyla görüşmemizde, bu konuda beklediğimiz adımları ele aldık. Çatışma ve krizlerden bahsettik. Ama bu krizlerin beraberinde getirdiği birtakım fırsatlar da var. Bu çatışma ve kriz ortamında, yükselen jeopolitiğin de etkisiyle, fırsatlardan yararlanmamız gerekiyor. Örneğin Türk Devletleri Teşkilatı’yla birliğini güçlendiren Türk Dünyası yeni bir jeopolitik gerçeklik. Türk Dünyasıyla temaslarımız artarak devam ediyor. Geçtiğimiz ay Semerkant Zirvesi’nde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti teşkilata gözlemci üye oldu. Böylece, Türk Dünyasının Akdeniz’e erişimi güçlendi” 

ANKARA DİPLOMASİ AKADEMİSİ KURULUYOR…

“Türk Devletleri Teşkilatı’nın geçtiğimiz yıl İstanbul Zirvesinde kabul ettiği Vizyon 2040 belgesi değişen küresel jeopolitiğe Türk Dünyasının uyum planıdır. Bu planı hayata geçirmek için adımlarımızı atıyoruz. Bu adımlarla, değişimin karşımıza çıkardığı fırsatları değerlendirmeye, böylece sizlerin, milletimizin refahına katkı yapmaya çalışıyoruz. Değerli arkadaşlar, değişimin hızlanmasıyla, diplomasi de hızlandı. Diplomaside zamana yenilmemek esas. Bunun yolu da yenilikçi yaklaşımlardan geçiyor. Biz de bu yönde adımlarımızı güçlendiriyoruz. Pandemi dönemi ve sonrasında iletişim stratejimizin faydasını gördük. Dijital Diplomasi girişimiyle konsolosluk işlemleri ve siyaset analizinde büyük veri ve yapay zekadan yararlanıyoruz. Yeniden Asya stratejimizle köklerimizin olduğu Asya’yla ilişkilerimizi yaklaşık 1000 eylem planıyla derinleştiriyoruz. Küresel ekonomik gücün merkezi Asya’ya kayıyor. Antalya Diplomasi Forumu’nda geleceğin diplomasisinin yönelimlerini araştırıyoruz. Akademik faaliyetlerimizi kurumsallaştırmak için lisansüstü eğitim verilen, bilimsel çalışmalar yapacak Ankara Diplomasi Akademisi'ni kurmak için çalışmalara başladık”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.