Türkiye'de sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Koronavirüs vaka sayısının Türkiye'de de hızla artmasından dolayı vatandaşlar merakla sokağa çıkma yasağının ne olduğunu ve ülkemizde de bu yasağın olup olmayacağını araştırmaya başladı. Peki Türkiye'de sokağa çıkma yasağı gelir mi? Bu yasağın kuralları nelerdir?

17 Mart 2020 Salı 11:24
Türkiye'de sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Sokağa çıkma yasağı belli düzenlemeler uygulamak sırasında bir süre belirterek verilen bir emirdir. Sokağa çıkma yasağı, her şeyden evvel halk ayaklanmasını, isyanı ve şiddeti önlemesi ve kontrol etmesi için tasarlanmış kısıtlamaları genellikle arzu edilen ve gerekli görülen ya da en kötüsü katlanılmak zorunda olunan bir durumdur.

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA BU KONUDA NE DEDİ?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN TÜRK'te sokağa "Sokağa çıkma yasağı gelebilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Prof. Dr. Ateş Kara, Tarafsız Bölge programında yaptığı açıklamada, "Bizim ülkemizdeki rakam hala çok sınırlı sayıda. Önümüzde bir Singapur örneği var. Onlar bu işi çok sıkı tuttular ve çok az vaka sayısıyla bu dönemi geçmeyi başardılar. Biz bugüne kadar ötelemede çok başarılıydık, dünyada neredeyse hiçbir ülkenin yapamadığını yaptık. Türk insanının isteğiyle ve başarısıyla biz bu rakamı çok aşağıda tutabiliriz. Bizim bunu anlatmamız lazım. Bizim kendi vatandaşlarımızına ne kadar az dışarı çıkarlarsa bu işin o kadar kolay olacağını söylememiz gerekiyor. Bunları hep beraber yapabilirsek başaracağız. Baktık olmuyor rakamlar çok hızlı artıyor, o zaman biz İtalya'yı beklemeden veya Almanya örneğini gördüğümüz gibi onu beklemeden o uygulamayı da getirebiliriz. Bilim Kurulu olarak biz bunu önerebiliriz ama ne zaman önerilebilir onu vaka sayılarına bakarak söyleyebiliriz. Bugün bizim için önemli olan şu; Birincisi, ben vakayı erken yakalayabiliyor muyum? İkincisi, muhtemel virüs bulaştırdığı kişileri yakalayıp izole edebiliyor muyum?" ifadelerini kullandı.

Akşam saatlerinde Türkiye'deki corona virüs vakaları ile ilgili son durumu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyada da gündeme getirilen 'sokağa çıkma yasağı' iddialarına dair soruya yanıt verdi. Bakan Koca "Önemli olan şu dönemde bulaşıcılığı minimalize etmek, süreci 1,5-2 aylık zaman diliminde hepimiz hassasiyet gösterirsek bu sonucu, salgını daha kolay atlatacağımıza, vatandaşımızla bu anlamda bizim nasıl davranmamız gerektiğine dair uyarıları dikkate alınırsa birlikte bu sorunu daha kolay aşacağımıza inanıyorum."Hiçbir kurumda hastaları geri çevirmek sözkonusu değildir" diye konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sokağa çıkma yasağıyla ilgili bir soruya 'Böyle bir durum sözkonusu" değil diye cevap verdi. "Biz ne kadar bu dönemde yapılması gerekenleri yapmak noktasında hassas davranırsak vatandaşlımızla birlikte bu 1,5-2 aylık zamanın son derece kritik olduğunu, yapılması gerekenlerin çok önemli" ifadelerini kullanarak sokağa çıkma yasağını söz konusu olmadığını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.