CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı:

- "(İsrail-Filistin çatışması) Daha fazla ölüm ve acıya neden olmadan taraflar arasında önce ateşkesin sağlanması, ardından meselenin yan yana iki devlet temelinde adil bir barışla kalıcı çözüme bir an önce ulaştırılması gerekiyor" - "Özellikle Gazze'de bu insanlık dramı yaşanırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ülkemiz bir kere daha şanlı mazisini hatırlamalıdır. 100. yıl dönümünde bu en büyük bayramımızı övünç ve kıvançla Cumhuriyetimize yakışan bir biçimde kutlamamız mazlum milletler adına bir asır sonra verdiğimiz en önemli mesajlardan biri olacaktır"

23 Ekim 2023 Pazartesi 18:37
CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı:

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, "Daha fazla ölüm ve acıya neden olmadan taraflar arasında önce ateşkesin sağlanması, ardından meselenin yan yana iki devlet temelinde adil bir barışla kalıcı çözüme bir an önce ulaştırılması gerekiyor." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Öztrak, İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de yaşanan insanlık dramının sürdüğünü, siviller ve çocukların mülteci kamplarındaki okullarda, hastanelerde, pazar yerlerinde bombaların hedefi olduğunu, yerinden yurdundan sürülmek, tehcir edilmek istendiğini belirtti.

Öztrak, "Daha fazla ölüm ve acıya neden olmadan taraflar arasında önce ateşkesin sağlanması, ardından meselenin yan yana iki devlet temelinde adil bir barışla kalıcı çözüme bir an önce ulaştırılması gerekiyor. Bunun için Türkiye ile birlikte diğer devletlerin ve uluslararası kuruluşların da elinden geleni yapması şart ama maalesef ufukta buna yönelik yapıcı bir çaba görünmüyor." diye konuştu.

İki gün önce Kahire'de toplanan barış zirvesinden ortak itidal çağrısı bile çıkmadığını ifade eden Öztrak, uzlaşının hakim kılınması gereken bu dönemde tarafların gittikçe keskinleştiğini söyledi.

- "NATO müttefiklerimizle yapacağımız operasyonlarda tezkereye ihtiyaç yok"

"Mehmetçik'i Gazze'ye gönderme hamaseti"nden birkaç saat içinde geri adım atıldığını savunan Öztrak, şunları kaydetti:

"Ama geçen hafta Mecliste kabul ettikleri tezkereyle, Mehmetçiğimizin canıyla kanıyla savunduğu bu toprakların ne idüğü belli olmayan askerlerin postallarıyla çiğnenmesi için Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanına yetki veren tezkereyi kabul ettiler. Bir kere daha soruyoruz. Şehit kanlarıyla sulanan bu toprakları kimlerin postallarına çiğnetmek niyetindesiniz? Başta bizim de destek verdiğimiz, IŞİD'le mücadele gönüllü koalisyonunun artık işlevi giderek azalmıştır. NATO müttefiklerimizle yapacağımız operasyonlarda tezkereye ihtiyaç yok.

Şu anda bu bölgede topraklarımızda konuşlanabilecek tek ordu, bir tarafta YPG öbür tarafta SADAT'ın eğittiği Özgür Suriye Ordusu. 'Vatana yabancı askerlerin girmesinin önünü açacak maddeyi bu metinden çıkarın, biz de tezkereyi destekleyelim' dediğimiz halde, ısrarla bu maddeyi çıkarmayan hükümetin ve ortaklarının derdi ne? Yoksa saray ve ortakları, 20 Temmuz 2016'da OHAL ilan ederek yaptıkları sivil darbenin ardından getirdikleri tek kişilik vesayet rejiminin muhafızlığını, SADAT'ın yetiştirmesi ÖSO'ya mı emanet etmek niyetinde? Bundan derhal vazgeçin."

Cumhuriyetin 100. yılının idrak edilmesine bir hafta kaldığını dile getiren Öztrak, Cumhuriyetin 100. yılıyla ilgili etkinliklerin Gazze gerekçe gösterilerek tek tek iptal edildiğini belirtti.

Öztrak, "Bugün Gazze'de yaşananlar bundan bir asır önce mazlum uluslara özgürlüğe giden yolu gösteren Cumhuriyetimizin, sadece ülkemiz için değil, tüm dünyanın mazlum milletleri için ne kadar önemli olduğunu bir defa daha gösterdi. Özellikle Gazze'de bu insanlık dramı yaşanırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ülkemiz bir kere daha şanlı mazisini hatırlamalıdır. 100. yıl dönümünde bu en büyük bayramımızı övünç ve kıvançla Cumhuriyetimize yakışan bir biçimde kutlamamız, mazlum milletler adına bir asır sonra verdiğimiz en önemli mesajlardan biri olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

- "Kurultayımızda gücümüze güç katacağız"

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren Öztrak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinin tutmadığını savundu. Öztrak, son açıklanan 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'nda 2023 hedeflerinin tamamının 2053'e ertelendiğini ileri sürdü.

Meclise sunulan 2024 bütçesinin vatandaşa "zulmün nişanesi" olduğunu iddia eden Öztrak, açıklanan rakamlara göre gelecek yılın vatandaş için hiç de kolay olmayacağını söyledi.

Öztrak, "Enflasyonun yüzde 33 tahmin edildiği maaş, aylık ve ücretlere zamların buna göre yapılacağı önümüzdeki yılda vatandaştan toplanan vergiler enflasyonun iki katından fazla, yüzde 73 artıyor." dedi.

Hükümetin enflasyonun mağduru olan milyonlarca asgari ücretliyi enflasyonun sebebi ilan ettiğini iddia eden Öztrak, 12. Kalkınma Planı'nda, Orta Vadeli Program'da ve 2023 Ekonomi Raporu'nda hükümetin faiz indirmesinden sonra enflasyonun zirve yapmasıyla ilgili tek bir cümle olmadığını kaydetti.

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na 10 gün kaldığını hatırlatan Öztrak, "Kurultayımızda gücümüze güç katacağız. Delegelerimizin mihenk taşına vurulduktan sonra 'alındım, kırıldım, gücendim' demeden kol kola girip tüm gücümüzle yerel seçimler için çalışacağız. Partimizin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy veren 25,5 milyon seçmene karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

- "Bireysel çalışma yok"

CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamasının ardandan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetedeki Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da altılı masanın örgüt yöneticileriyle bir araya geldiği, sandıkta ve tabanda ittifak kurmak için çağrı yaptığı iddialarına ilişkin soru üzerine Öztrak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Öztrak, "Genel Başkanımız seçim öncesinde de yaptığı gibi İstanbul'da çeşitli görüşlerden kanaat önderleriyle bir araya geliyor." dedi.

"Kurultay öncesi yapılacak son Parti Meclisi toplantısında, partiden ihraç edilenler için 100. yıl affı geleceği iddia edildi. Tanju Özcan, Mehmet Sevigen gibi isimler de konuşuluyor. Böyle bir çalışma var mı?" sorusuna karşılık Öztrak, "Parti Meclisimizde 100. yıl münasebetiyle disiplin cezaları konusundaki bağışlanma talepleriyle ilgili olarak kadına karşı işlenen suçlar ve yüz kızartıcı suçlar hariç bir prensip kararı alınması görüşülecek. Bu çerçevede bir bireysel çalışma yok. İsim bazında bir değerlendirme yapabilmek için bağışlanma taleplerinin gelmesi lazım." yanıtını verdi.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.