Diyabetik ayak hastalığında erken müdahale uzuv kayıplarının önüne geçiyor

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Neşe Kurt Özkaya, diyabetik hastalarda erken müdahalenin uzuv kayıplarının...

04 Ocak 2021 Pazartesi 15:06
Diyabetik ayak hastalığında erken müdahale uzuv kayıplarının önüne geçiyor

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Neşe Kurt Özkaya, diyabetik hastalarda erken müdahalenin uzuv kayıplarının önüne geçtiğini vurguladı.

Özkaya, yazılı açıklamasında, bu dönemde ayaklarda oluşabilecek yaraların tedavisinde erken müdahalenin önemine değindi.

Genelde hastaların, ayaklarında yara çıktıktan sonra kliniğe başvurduğunu aktaran Özkaya, "Ancak oluşan yaraların, maalesef şekerin bir komplikasyonu olarak nöropati ve anjiyopati dediğimiz doku hasarı meydana getirmesi sebebiyle tedavisi çok zordur. Amacımız hastaların ayaklarında yara olmadan önceki süreçte onları bilgilendirmek ve yönlendirmektir. Çünkü yara oluştuktan sonra büyük ihtimalle damarlar tıkanmış veya ayaklarda sinir hasarı oluşmuştur. Maalesef ilerleyen süreçte amputasyon dediğimiz parmak, ayak veya bacak kayıpları olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Özkaya, amputasyon riskini azaltmak için diyabet tanısı alan her hastanın belli aralıklarla hem biyokimyasal tetkiklerinin takibinin yapılması hem de hastanın ayağının muayene edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Böylece ayak muayenesi sırasında bu hastaların fark edemedikleri, ayaklarında erken dönemde oluşan deformiteleri, çatlakları, yaraları görüp erken müdahale etme şansı buluyoruz. Servisimizde hem diyabetik ayak yaralarını tedavi ediyoruz hem de plastik rekonsiktif estetik cerrahi alanında tüm hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Diyabetin sebep olduğu diğer komplikasyonları da önlemeye veya komplikasyon gelişmişse takip ve tedavisi için gerekli bölümlere yönlendirmeye çalışıyoruz.”

Diyabetik hastalarda sinir sistemi etkilendiği için hissetme duygusunun azaldığını aktaran Özkaya, hastaların bir çoğunun bu sebeple ayaklarında oluşan diyabetik yaraları geç fark ettiklerini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.