ABD, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilen Rusya’ya tepki gösterdi

02 Kasım 2023 Perşembe 23:20
ABD, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilen Rusya’ya tepki gösterdi

ANKARA (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması'nın (CTBT) onayını iptal etmesinden dolayı "derin endişe" duyduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya'nın iptal kararı "yanlış yönde atılan ciddi bir adım" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Rusya'nın kararının "uluslararası silah kontrol rejimine olan güveni sarsmaktan başka bir işe yaramayacağı" ve "nükleer riski ve gerilimi" artıracağı ifade edildi.

Rusya'nın CTBT onayını iptal etmesinden derin endişe duyulduğu kaydedilen açıklamada, Rus yetkililerin bu kararın testlere devam edileceği anlamına gelmediğine ilişkin söylemlerinin arkasında durması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ABD'nin 30 yıldır yürürlükte olan nükleer deneme yasaklarına ilişkin "moratoryuma" olan bağlılığı yinelendi.

Avrupa Birliği (AB) de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ülkesinin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması (CTBT) onayını iptal etmesine tepki göstermişti.

Putin tarafından imzalanan karara göre, Rusya, CTBT'ye verdiği onayı geri çekmişti.

Nükleer silah denemelerini durdurmaya yönelik CTBT, Rusya tarafından 1996'da New York'ta imzalanmıştı.

Anahtar Kelimeler:
AbdCTBTRusya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.