Reddi İlhak Beyannamesi'nin 100. yıl dönümü

ESKİŞEHİR (AA) - Türk Ocağı Eskişehir Şubesi Başkanı Nedim Ünal, Kurtuluş Savaşı'nın başlamasından önce Yunan işgaline tepki amacıyla İzmirli vatanseverler tarafından Reddi İlhak Beyannamesi'nin yayımlanmasının 100. yıl...

14 Mayıs 2019 Salı 15:14
Reddi İlhak Beyannamesi'nin 100. yıl dönümü

ESKİŞEHİR (AA) - Türk Ocağı Eskişehir Şubesi Başkanı Nedim Ünal, Kurtuluş Savaşı'nın başlamasından önce Yunan işgaline tepki amacıyla İzmirli vatanseverler tarafından Reddi İlhak Beyannamesi'nin yayımlanmasının 100. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Ünal açıklamasında, 14 Mayıs 1919'un, Milli Mücadele'nin ilk ateşinin yakıldığı tarih olduğunu vurguladı.

Reddi İlhak Beyannamesi ile yakılan çoban ateşlerinin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde birleşerek Milli Mücadele haline dönüştüğünü belirten Ünal, şunları kaydetti:

"Bundan 100 yıl önce başlayan Milli Mücadele'nin gereğinin o günlerde tüm yurtta doğru olarak anlaşılması, milli uyanışın ve direnişin ivme kazanmasında Türk Ocaklıların makam ve menfaat kaygısından uzak çalışmaları ve fedakarlıkları etkili olmuştur. Türk Ocakları, başta İzmir'de olmak üzere tüm yurtta yok sayılmaya çalışılan Türk varlığını mitingler ve yayınlarla cihana haykırmış, bünyesinde faaliyet gösteren milli teşekküllerle milli uyanış ve direnişin hareket merkezi olmuştur. Türk Ocaklılar, İzmir'in Yunanistan'a ilhakına karşı halkın aydınlatılması gayesiyle tarihte 'Reddi İlhak Mitingi' olarak geçen mitingi tertiplemiştir. Reddi İlhak Beyannamesi olarak bilinen mitinge davet ve ikaz belgesi Türk Ocağında hazırlanmış, Türklüğe gönül vermiş kişilerin matbaasında basılmıştır."

Anahtar Kelimeler:
Eskişehir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.