Ankara Üniversitesi'nden tarım ilaçlarına güçlü alternatif...

02 Mart 2024 Cumartesi 12:46
Ankara Üniversitesi'nden tarım ilaçlarına güçlü alternatif...

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geliştirdiği faydalı böcek salım kutuları, bitkilere zarar veren böceklerin doğal yöntemlerle öldürülmesini sağlıyor ve tarım ilaçlarının yan etkilerini önlüyor.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, bilinçsiz ilaçlamaların önüne geçmek için doğaya zararsız bir yöntem geliştirdi. Faydalı böcek salım kutularıyla, bitkilere zarar veren böceklerin engellenmesi ve tarımda ilaçlamanın yan etkilerinin önlenmesi amaçlanıyor.

Zararlı böcekleri bitkilerden uzak tutması için yapılmasına rağmen zaman zaman istenmeyen sonuçlar doğuran ilaçlama yöntemi, doğaya ve insan sağlığına zarar veriyor. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümü, "faydalı böcek"lerle çevreyi koruyor.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı'nda üretilen ‘Trichogramma Evanescens’ türündeki böcekler, faydalı böcek salım kutularında ağaç dallarına asılıyor.

Böcekler kutulardan çıkarak zararlı böceklerin içerisine bir yumurta koyuyor. Böylece zararlı böcekler, o yumurta ile imha ediliyor. İmha edilen böceğin içindeki yumurtadan çıkan faydalı böcekler de biyolojik mücadeleyi devam ettiriyor. Böylece tarımdaki ilaçlamaya karşı alternatif oluşturuluyor. 

ÇEVRE DOSTU YÖNTEM

Bitki Koruma bölümünde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Cem Özkan, tarım ürünlerini ve doğayı zararlı böceklerden korumak amacıyla faydalı böcek üretimi çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Zararlı böceklere karşı kimyasal mücadele ve tarım ilaçlarına alternatif oluşturduklarını belirten Özkan, “Tarım ilaçları istenilen bir uygulama mı? Hayır. Yüzde 1’i hedefe gidiyor geri kalanı toprağa ve suya karışıyor. Birde ürünlerin üzerinde kalıntı kaldığı için bunu yiyen insanlarda sağlık sorunları çıkıyor. Bu ürünler ihraç edildiğinde geri dönüyor. Dolayısıyla tarım ilacına alternatif yöntemlerde çalışmamız gerekiyor” dedi.

Özkan, 40 yılın üzerinde faydalı ve akıllı böcek üretimi için çalıştıklarını, sloganlarının da “Akıllı böcek ve akıllı çiftçi" olduğunu dile getirdi. Çiftçinin tarım ilacı yerine faydalı böcekleri kullandığında çevrenin kirlenmediğini, biyolojik çeşitlilik kaybı olmadığını ifade eden Özkan, aynı zamanda insan sağlığının korunduğunu ve tarım ürünlerinin yurt dışından geri dönmediğini kaydetti.

BİR KARTA 5 BİN FAYDALI BÖCEK SIĞIYOR 

Faydalı böcek salım kutularının özelliklerini anlatan Özkan, şöyle devam etti:

“Bunun içinde faydalı böcek var. Biz bu böceklere ‘akıllı böcek’ diyoruz. Bunun içerisinde 5 bin tane faydalı böcek var. Bu karta 5 bin tane faydalı böceği sığdırıyorsunuz. Biz bunları ürettikten sonra üreticilere hemen veriyoruz. Üreticilerimiz birçok üründe asıyor bitkilerine. Buradan çıkan faydalı böcek zararlıyı arıyor ve buluyor ajan gibi. Bulduktan sonra içerisine bir yumurta koyuyor. O yumurta ile onu imha ediyor. İçinden tekrar bir faydalı böcek çıkıyor. Bu biyolojik müdahale sürdürülebilir tek mücadele yöntemi ve Türkiye’nin müthiş bir şansı var. Bu faydalı böceklerin ana vatanı Türkiye.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.