Şehir plancılarından Ulus 100. Yıl Meydanı’na eleştiri

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi 100. Yıl Çarşısı’nı yıkarak meydan yapması TMMOB Şehir plancıları Odası’nın tepkisine neden oldu.

27 Mart 2024 Çarşamba 11:08
Şehir plancılarından Ulus 100. Yıl Meydanı’na eleştiri

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce Ulus’ta bulunan tarihi 100. Yıl Çarşısı’nın yıkılarak yerine meydan yapılması şehir plancılarının eleştirisine neden oldu.

TMOOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, “belediye çarşının özgün dokusuna uygun olarak yeniden restore edip, kimliğini koruyarak kente kazandırmayı tercih etmemiştir. Aksine, çarşıyı yıkıp yerine beton dökerek otopark yapmış, kentte bir boşluğa dönüşen alanda yapılan göstermelik ağaç dikimi çalışmasının "kamusal hizmet sunumu" olduğunu savunmuştur” denildi.

BÜYÜKŞEHİRE ELEŞTİRİ

TMOOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin açıklaması şöyle;

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk`ün bize emaneti olan bu kente Cumhuriyet tarihini yok eden bu ve benzeri projelerle sistematik biçimde ihanet etmektedir.

Ulus`un en temel ihtiyacı, kapalı otoparklardan, düzlenmiş yavan meydanlardan önce, yıllardır savunduğumuz gibi bütüncül bir koruma amaçlı imar planıdır. Ancak "halkın proje beklediği" savunusuyla başkente karşı suç işlenmeye devam edilmektedir.

Bu ve benzeri uygulamalarla Ulus`un tarihi Cumhuriyet Başkenti dokusu ve modern mimari öğeleri göz göre göre ve adım adım yitirilmektedir. Son derece titiz, kapsamlı ve uzun erimli müdahalelerle, sonraki nesillere aktarılması ve korunarak yaşatılması gereken miras bir semt olan Ulus, ülke genelinde bütün şehirlerde deneyimlediğimizden farksız zihniyetle adım adım yıkılmaktadır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.