ATEM Başkanı Hakan Akçam: “Kira artış oranı yavaşlayacak”

15 Şubat 2024 Perşembe 11:50
ATEM Başkanı Hakan Akçam: “Kira artış oranı yavaşlayacak”

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konut kiralarında yaşanan artışa ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Ev fiyatlarında yaşanan düşüşün kira fiyatlarındaki düşüşü de etkilediğini ifade eden Akçam, “Öngörümüz kira artış oranı gittikçe yavaşlayacaktır” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını değerlendirdi. Kira artış oranının Aralık ayından bu yana düştüğüne dikkat çeken Akçam, konut sorununun zamanla çözüleceğini ifade etti.

“KONUTA OLAN ARZ DÜŞTÜ”

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralardaki fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek’in açıklamalarına ilişkin konuşan Akçam, “Konut fiyatları özellikle 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinden sonra önlenemez şekilde yükselmeye başladı. Fiyatların yükselmesi ise konuta olan arz oranını düşürdü ve fiyatlar yükselmeye devam etti. Son 1 yıldır devlet yetkilileri birçok projeler geliştiriyor, biz de ATEM olarak bu hususta yapılması gerekenlere sık sık değiniyoruz. Sayın Bakan’ın açıklamalarından da anlıyoruz ki sorun çözülecek e bu anlamda hazırlanan projeler artırılacak” dedi.

Akçam sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konut açığının giderilmesi için öncelikle konut yapımının hızlanması gerekiyor. Fakat maliyetlerde yaşanan yükseliş hem yeni konut yapımını engelliyor hem de konutların fiyatının sürekli yükselmesine neden oluyor. İlk elden yapılması gereken konut maliyetlerini düşürmek ve önündeki engelleri bertaraf etmektir. Çünkü konut fiyatları arttıkça dar gelirlinin konuta erişmesi zor oluyor, bunun yanı sıra bu direkt kira fiyatlarını da etkiliyor. Örneğin Ankara’da neredeyse 10 bin TL’nin altında liralık ev bulmak çok güç. Dar gelirli bir aile kira fiyatını dahi ödeyemezken konut sahibi olmasını beklemek çok zor.”

KİRA ARTIŞ ORANI GERİLEDİ

Konut fiyatlarında yüzde 20 düşüş yaşandığını ifade eden Akçam, “Konut fiyatları düştükçe kira fiyatları da düşmeye ya da kira artış oranı düşmeye başlıyor. Şuan öyle bir sürecin içindeyiz, resmi rakamlar da aynı şeyi söylüyor. 2023’ün Eylül ayında yüzde 9,52 olan aylık kira artış oranı Ekim ayında yüzde 7,91’e, Kasım ayında yüzde 5,97’ye ve Aralık ayında yüzde 4,48’e geriledi. Kira fiyatları düşmese de artış oranının düşmesi de çok iyi, en azından yükselmiyor. Bir süre böyle seyreder, ekonominin gidişatına göre de konut sektörü hareketlenir ise kira fiyatları da düşmeye başlayacaktır” diye konuştu.

Kira fiyatlarının nasıl düşeceğine ilişkin önerilerde bulunan Akçam, “Konut arzının artması için yeni projeler geliştirilmeli, bankalar kredi politikalarını gözden geçirmeli, inşaat maliyetlerinin artışının önüne geçilmelidir. Bunlar yapılmaya başladıkça konut fiyatları düşecek bu da beraberinde kira fiyatlarının düşmesini getirecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.