Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders'le görüşmesinin ardından basın toplantısında konuşan Lavrov şunları söyledi: "ABD'li partnerlerimizden Suriye'de ne kadar kalacakları konusunda farklı açıklamalar duyuyoruz. Suriye'de yalnızca askeri görevleri sona erene kadar değil ülkede herkes için kabul edilebilir bir güç değişikliği ile noktalanacak istikrarlı bir siyasi süreç sağlanana kadar kalmaları gerektiğini söylüyorlar. Bu da ABD açısından rejim değişikliği demek. Genel anlamda Washington'ın Suriye'de sonsuza kadar değilse bile uzun süre kalmak istediğinden şüpheleniyoruz."
'ABD, SURİYE'DE DEVLET BENZERİ BİR YAPI KURMAYA YÖNELİK ADIMLAR ATIYOR'
ABD'nin Suriye'de tek taraflı, tehlikeli adımlar atarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü riske attığını ifade eden Lavrov "ABD'nin adımları daha çok Suriye topraklarının büyük bölümünde, Fırat Nehri'nin doğu yakasından Irak sınırına kadar bir bölümde devlet benzeri bir yapı oluşturma yolunda ilerliyor" dedi.
ABD'nin adımlarının giderek daha da Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozma yönünde ilerlediğini vurgulayan Lavrov, BM'nin ülkede anayasa oluşturma sürecinin şeffaf geçmesi yönünde teminat vermesi gerektiğini belirtti.
'ABD, TÜRKİYE'Yİ GÖZARDI EDEREK SAĞGÖRÜSÜZ DAVRANIYOR'
Suriye'deki barış sürecine değinen Lavrov, Moskova'nın Kürtlerin bu süreçte yer almasını desteklediğini hatırlattı. Lavrov, ABD'nin Türkiye'nin Kürtler konusundaki tavrını göz ardı ederek sağgörüsüz davrandığını vurguladı.
Lavrov "Türkiye'nin Kürt gruplara karşı nasıl yaklaştığını biliyoruz. Bunu farklı şekillerde değerlendirmek mümkün olsa da, bu tavır bir gerçek. Bu yaklaşımı tamamen gözardı ederek hareket etmek sağgörüsüzlük. Böyle bir sağgörüsüzlüğün sonuçlarını da Afrin'de görüyoruz" dedi.
Lavrov, açıklamalarına şöyle devam etti: "Rusya'nın en başından beri Kürtlerin Suriye krizinin çözümüne yönelik tüm süreçlerde yer almasını desteklediğini vurgulamak istiyorum. Kürtler, Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası. Onlar olmadan Suriye krizinde nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız.
9. ASTANA TOPLANTISI ERTELENDİ
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, şubat ayında yapılması planlanan Suriye konulu 9. Astana toplantısının belirsiz bir tarihe ertelendiğini belirtti.
Abdrahmanov, hükümet binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bir sonraki Astana toplantısının ertelendiğini dile getirerek, "Rus meslektaşlarımızdan, kendilerinin Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran'ın dışişleri bakanlarını bir araya getirme niyetinde olduklarını ve toplantının yerinin Astana olabileceği bilgisini aldık." dedi.
Bakan düzeyindeki toplantının tarihi ve gündeminin henüz netleşmediğini ifade eden Abdrahmanov, dışişleri bakanları seviyesindeki görüşmenin mart ayında yapılabileceği, 9. Astana toplantısının ise bu görüşmenin ardından gerçekleşeceğini söyledi.
21-22 Aralık 2017'de sekizincisi düzenlenen Astana toplantısında, Türkiye, Rusya ve İran, tutukluların serbest bırakılması, cenazelerin teslimi, kayıpların kimlik tespiti ve UNESCO koruması altındaki tarihi alanların mayınlardan temizlenmesi için çalışma grubu oluşturulmasına karar vermişti. Dokuzuncu toplantının şubat ayı ortasında yapılacağı açıklanmıştı.
13 Şubat 2018 Salı 16:06