15 TEMMUZ'UN 7. YILI "TÜRKİYE YÜZYILININ KAHRAMANLARI

Türkiye’nin en zor, en karanlık gecesi, en zor ulaşılan sabahının adı 15 Temmuz. Darbe girişimi denildiği zaman Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde yaşayanlar için tablo çok fazla şekillenmeyebilir ancak bir şehir düşünün gece boyunca üzerinde F-16 uçtu. İşte o uçaklar devletin en önemli kurumlarını askerini polisini hatta halkını bombaladı. Helikopterler alçaktan uçup halkın üzerinde ateş açtı. İşte o halk hiçbir şekilde vatanını milletini ve hükümetini savunmaktan geri durmadı ve bir destan yazdı

15 Temmuz 2023 Cumartesi 10:34
15 TEMMUZ'UN  7. YILI "TÜRKİYE YÜZYILININ KAHRAMANLARI

15 TEMMUZ DEMOKRASİ ZAFERİ
ANKARA’DA O GECE…
Türkiye’nin en zor, en karanlık gecesi, en zor ulaşılan sabahının adı 15 Temmuz. Darbe girişimi denildiği zaman Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde yaşayanlar için tablo çok fazla şekillenmeyebilir ancak bir şehir düşünün gece boyunca üzerinde F-16 uçtu. İşte o uçaklar devletin en önemli kurumlarını askerini polisini hatta halkını bombaladı. Helikopterler alçaktan uçup halkın üzerinde ateş açtı. İşte o halk hiçbir şekilde vatanını milletini ve hükümetini savunmaktan geri durmadı ve bir destan yazdı

O GECE ANKARA’DA NELER OLDU? 

Ankara Valiliği'nin Darbe Komisyonu’na verdiği raporlara göre Akıncı Hava Üssü’nden havalanan savaş uçakları ile Ankara genelinde toplam 14 bomba atıldı. 
Bombalamalar, helikopterlerden yapılan ateş açma ve başta Genelkurmay Başkanlığı önünde toplananlara ateş açılması sonucu 89 sivil vatandaş, 2 askeri personel, 56 polis memuru olmak üzere toplam 147 şehit oldu. 96’sı polis memuru, 18’i askeri personel bin 151 kişi ise yaralandı.

15 Temmuz sabahı Ankara sakindi. Sakin bir günün ardından kara bir gecenin başlayacağını kim bilebilirdi ki. Anormal bir hareketlilik, garip bir akşamın başlangıcında herkeste bir tedirginlik hakimdi. İlk haber Boğaz Köprüsünün Askerler tarafından tek taraflı kapatıldığı alt yazı ile geçiyordu.  Saat 21.30'da Genelkurmay Karargahı'ndan silah sesleri yükseldi. Karanlıktı, sessizliği bozan Ankara semalarında karanlık eller tarafından uçurulan F16'lar sessizliği bozdu. Ankara semalarında alçaktan uçmaya başladı. 
İLK PATLAMA POLİS ÖZEL HAREKATTA OLDU
FETÖ'cü hainler kendilerinden olmayan herkesin üzerine kin kustu kurşun sıktı. İlk patlama saat 23.20'de Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde Darbeciler ilk önce korktukları en önemli güce, polis özel harekata saldırdı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda 44 polis şehit oldu, yaralanan 36 kişi hastaneye kaldırıldı.
Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığına atılan bomba 7 kişiyi şehit etti, 5 kişiyi yaraladı.
MİT’İ TARADILAR
16 Temmuz'un ilk dakikalarında bu kez darbeciler istihbaratın merkezini hedef aldı. Askeri bir helikopter tarafından MİT tarandı.
Bir grup darbeci gecenin en karanlık dakikalarında karanlık emellerini gerçekleştirmek TRT binasına gitti. Çalışanları rehin aldılar, hapsettiler. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan TRT'ye giden darbeciler saat 00.13'te canlı yayında zorla darbe bildirisi okuttu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Saat 00.24'te canlı yayına bağlandı. Milyonlar Başkomutanın vereceği mesajı bekliyordu. 
"Milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum. Havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda havalimanlarında toplanalım ve bunların o azınlık gurubu tanklarıyla toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar." 
Canlı yayında verilen bu mesaj 15 Temmuz darbe girişiminin kırılma noktası oldu. Halk meydanlara indi, darbeci hainlere geçit vermedi. 
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BOMBALANDI
Darbeciler durmuyordu… "Ankara Emniyet Müdürlüğünü vurun" talimatını verdiler. Saat 01.00'de F-16'lar Emniyet Müdürlüğü binasına bomba attı. Binadan dumanlar yükseldi.
Gölbaşı'ndan bir bomba sesi daha geldiğinde saatler 02.20’yi gösteriyordu. Hainler bu seferde Jetlerle Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı'nı bombaladı.
TBMM’Yİ HEDEF ALDILAR
Millet sokaklara dökülmüş, milli iradeye sahip çıkıyor, hain darbe girişimine göğüs geriyordu ki Milli iradenin kalbine bombalar yağmaya başladı. Hedef meclisti. Milletvekilleri Meclis'i terk etmedi. 
Ankara üzerinde FETÖ mensubu pilotların kullandığı savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT'ı bombaladı, çok sayıda vatandaşın şehadetine neden oldu. Vatandaşların kahramanca direnişine sahne olan Ankara’daki olaylar, ertesi gün öğle saatlerinde tamamen sona erdi.
Gün aydınlanmaya başlamıştı.  Millet sokaklarda tanklara, eli silahlı darbeci hainlere meydan okuyor, geçit vermiyordu. Ankara semalarında jet hareketliği azaldı. Gölbaşı Özel Harekât Merkezinde kontrol sağlandı. Darbeciler kaçacak delik ararken son kozlarını saat 06.19'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne 2 ayrı bomba atarak oynadılar.  Bu haber Ankara’yı sarsmıştı. Millet akın akın milletin evine Cumhurbaşkanlığı Külliyesine akın etti. Darbeciler buradan da umduğunu bulamadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Bu millet tarafından verilen silahları eğer siz size bu silahı veren millete doğrultursanız bunun faturasını ağır ödersiniz" dedi.
CAMİLERDEN SELA OKUNDU
15 Temmuz gecesinin en önemli unsurlarından biri de Camilerden okunan selalardı. 
Bu milletin ortak değeriydi ezanı bayrağı. Abdestini alan insanlar sokaklara çıkmış adeta şehadete koşuyordu. 15 Temmuz, gecenin karanlığında onlarca kahramanlık hikayesi bıraktı.  
Ardı ardına devletin önemli kademelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile kararlar alındı. Darbecilere karşı operasyonlar aralıksız sürdü. 
Ve saatler 20.02’yi gösterdiğinde darbe girişiminin merkez üssü olan Akıncı'da operasyonlar sona erdi. 
Türkiye, o karanlık gecede 251 vatan evladını şehit verdi.
Hainlerin darbe kalkışması bir gün bile sürmedi. Milletin feraseti ve dik duruşu karanlık gecenin sonunda tüm dünyaya demokrasi dersi verdi. 
Ve… günün sonunda günlerce Demokrasi nöbetleri tutuldu… Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Kızılay Meydanında, Genel Kurmay ’da Emniyet Müdürlüğü’nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, AK Parti Genel Merkezi’nde Kritik her nokta vatandaşlar tarafından demokrasi nöbetleri tutuldu. Millet dünyaya haykırdı. “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir”

DEVLET MİLLETİ İLE AYAĞA KALKTI
-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kararıyla Kızılay Meydanı'na "15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı", Genelkurmay Kavşağı'na ise "15 Temmuz Şehitler Meydanı" ismi verildi.
-Meclis’e verilen kanun teklifi ile Kazan ilçesinin adı 'Kahramankazan' olarak değiştirildi.
-Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi. Üs, ''meydan komutanlığı'' seviyesine düşürülürken, ''Akıncı'' adının yerini 1995’e kadar kullanılan ''Mürted'' aldı. Mürted Üssü’nde bulunan üç F-16 filosu da OHAL kararları çerçevesinde kapatıldı.
-Ankara Etimesgut’taki tank ve zırhlı araçlar Şereflikoçhisar'a, Mamak’taki tank ve zırhlı araçlar Çankırı'daki birliğe sevk edildi.
-Bombalanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Meclis, Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Havacılık Daire Başkanlığı’nın zarar gören bölümleri onarıldı. Yeni Emniyet Müdürlüğü binası yapıldı.
-15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ilan edildi. 15 Temmuz Şehitler Anıtı yapıldı. Bombalanan alanlar müzeye dönüştürüldü. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.